W ciepłe lato lubię zjeść bezę, w szczególności, gdy podawana jest z kwaśnymi owocami takimi jak czerwone porzeczki. Przypomina mi się smak dzieciństwa, kiedy to jadło się je prosto z krzaczka garściami! Dzisiaj proponuję bezę właśnie z czerwoną porzeczką, winogronem i borówkami. Warto zostawić ogonki.
BEZA:
Przepis na pyszną bezę, która zawsze wyjdzie, wymaga osobnego wpisu. Więc zachęcam do odwiedzenia strony: <KLIK>
KREM:
-500 ml kremówki 30%,
-1 mascarpone,
-1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej,
-2 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna,
-cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki).
WYKONANIE:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, mascarpone i schłodzoną lub letnią czekoladę. Zagęścić fixem lub żelatyną. Zazwyczaj sama czekolada wystarcza, jednak dla pewności warto się zabezpieczyć.
DOBRE RADY:
Najlepiej bezę zrobić kilka godzin przed podaniem - schłodzona smakuje najlepiej. Warto zjeść do 24 godzin po zrobieniu, ale zazwyczaj do tego czasu jest już dawno zjedzona ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz