Są nieodłączną częścią Świąt. Mam swój sprawdzony przepis i zawsze chętnie po niego sięgam.
Najważniejszą rzeczą jest to, aby bardzo cienko rozwałkować.Wspomagam się mąką, po rozwałkowaniu zawsze oddzielam ciasto od blatu- wtedy wychodzą najładniejsze!
SKŁADNIKI:
-1 kostka masła
-1 kg mąki (typ 500)
-4 jaja
-30 dag cukru
-2 paczki przyprawy do piernika
-1 łyżka sody
-1 szkl. miodu sztucznego
-2 łyżki kakao
WYKONANIE:
10 dag cukru przypalić i rozmieszać z wodą (ok 4/5 szkl.)- wodę wlewam do karmelu na patelni.
Do garnka włożyć miód, karmel, 20 dag cukru i tłuszcz- podgrzać.
Po ostudzeniu dodać resztę składników: mąkę, jaja, przyprawy, sodę i kakao.
Wstawić w zimne- na noc. Na drugi dzień robić pierniczki. Jeśli nie masz czasu, rób od razu- wyjdą równie pyszne! :)
Piec: ok 10 lub 15 min - zależy od piekarnika, 180°C
DOBRE RADY:
-Proponuję udekorować mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Z cukrem pudrem są pyszne, ale jeśli mam wybór- wybieram! Z połowy porcji wychodzą mniej więcej 3 czekolady.
-Ważne jest, aby ostudzić płynne składniki, ponieważ w gorącej masie jaja się zetną i całość będzie do wyrzucenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz