SKŁADNIKI
Spód:
20 dag herbatników "Krakuski"
100 g stopionego masła
1/2 szkl. posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
Masa:
1 kg twarogu zmielonego, lub we wiaderku
-6 jaj, białka osobno ubić
-1/2 kostki masła
-1 szkl. cukru
-1 budyń w paczce
-ewentualnie, starta skórka cytryny (płaska łyżka)
GÓRA:
-mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
-uprażone płatki migdałowe (garść)
WYKONANIESpód:
Masz już dosyć stwierdzenia: "Czy spód wyjdzie tym razem?" Natomiast bez spodu nie wygląda tak efektownie. Przedstawiam Ci prosty trik:
herbatniki kruszę na drobno. Zawsze używam firmy Krakuski, bo szybko i łatwo się kruszą. Masło topię na patelni lub w mikrofali, a orzechy prażę. Następnie wlewam do pokruszonych herbatników. Mieszam i od razu formuje spód.
Masa:
masło + żółtka+ 1 szkl. cukru - utrzeć na puch, dodawać powoli twaróg i budyń, w to ubite białka i skórkę cytryny. Białka lepiej mieszać łyżką, żeby puch się utrzymał.
Piec 1h w 180°C, jeść powoli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz