Witajcie! Przychodzę dzisiaj z przepisem na kokosanki. Są przepyszne. Bardzo szybko znikają ze stołu, a goście pytają o dokładkę. Uwaga! są mocno kaloryczne, no ale jakie pyszne ciacho nie jest kaloryczne. Polecam i poniżej przedstawiam przepis.
CIASTO BISZKOPTOWE:
CIASTO BISZKOPTOWE:
2 jajka,
100 g miękkiego masła (pół kostki),
300 g cukru pudru,
1 szkl. mleka 3,2%,
1/2 kg mąki pszennej (ja biszkopty zawsze robię z typu 500),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3-4 łyżki miodu sztucznego.
POLEWA:
300 g masła (1,5 kostki),
300g cukru,
3/4 szkl. mleka,
1 łyżka spirytusu,
40 g kakao.
DODATKOWO:
WYKONANIE CIASTA BISZKOPTOWEGO:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do tego jajka i na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec dodajemy miód i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Płynną masę kładziemy na formę o wymiarach ok. 34x23 cm (oczywiście na papier do pieczenia).
Pieczemy ok 20-30 minut (w zależności od piekarnika) do tzw. suchego patyczka.
WYKONANIE POLEWY:
mleko, cukier, masło dodać do garnka i zagotować. Pod koniec dodać kakao i spirytus. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
WYKONANIE KOKOSANEK:
Ostudzone ciasto kroimy w kwadraty ( ok. 4-5 cm). Do jednego talerzyka wlewamy polewę, a na drugi wysypujemy wiórki. Obtaczamy.
smacznego!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz