Dzisiaj polecam ciasto bez pieczenia. Jedyną trudnością jest ugotowanie budyniu i poczekanie aż ostygnie. Reszta jest prosta i szybka w przygotowaniu!
SKŁADNIKI:
-7 paczek herbatników "Krakuski"
-2 małe budynie śmietankowe
-masło (temp. pokojowa)
-mleko
-kajmak
-2 śmietanki 30%
-żelatyna
-czekolada do dekoracji
-2 łyżki cukru do budyniu
-3 łyżki cukru pudru do śmietany
WYKONANIE:
Budyń:
(2 małe budynie na 2,5 szkl. mleka).
Pół szklanki mleka rozmieszać z budyniami- odstawić. 2 szklanki mleka wlać do garnka, do tego 2 łyżki cukru i troszkę masła-zagotować. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczone w mleku budynie cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Chwile pogotować i ostudzić. Budyń można przykryć folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch.
Pół kostki masła rozkręcić i w to dodać ostudzony budyń - porcjami.
Śmietana:
2 śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (ok. 3 łyżki). Do tego czubata łyżeczka żelatyny. (Żelatyna plus woda na 1 palec). Oczywiście śmietanę przygotowujemy tuż przed wylaniem na herbatniki.
UKŁADANIE:
warstwa herbatników,
budyń
warstwa herbatników
kajmak
warstwa herbatników
śmietana
czekolada.
Ciasto wyjdzie dosyć niskie. Jeśli chcemy otrzymać wyższe, możemy podwoić masę budyniu i wykonać dwie warstwy. Ja właśnie zrobiłam z podwójnej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz