Wypróbowałam już kilka przepisów na bezę, nie wszystkie były doskonałe. Dlatego teraz przedstawiam Wam moją przetestowaną instrukcję na idealną bezę. Jeżeli wykonacie zgodnie z moją propozycją, gwarantuję, że wyjdzie za każdym razem.
SKŁADNIKI:
-6 białek
-1 szklanka cukru
-1 łyżka kartoflanki
jajka muszą mieć temperaturę pokojową, a kartoflankę dodajemy na sam koniec
WYKONANIE:
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 25 cm. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, mniej więcej w ciągu 5 minut muszą być ubite (na sztywno). Żółtka nie są przydatne. Na koniec dodajemy kartoflankę, chwilę mieszamy i zaczynamy nakładać na papier formując okrąg z wyżłobieniem na samym środku- w środek będzie nakładany pyszny krem!
Wstawiamy bezę na 7 minut na 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy do 145 stopni i pieczemy przez 1,5 godz. Następnie zmniejszamy na 50 stopni i pieczemy godzinkę. Po tym czasie wyłączamy piec, uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy kilka godzin, aby wysuszył się pod wpływem powolnego zmniejszania się temperatury pieca. Bardzo dobrze jest piec bezę na noc. Ze względu na czas pieczenia i suszenia.
DOBRE RADY:
Ważne jest aby podczas ubijania białek garnek był suchy, nie może się w nim znajdować ani grama wody. Białka muszą być dobrze oddzielone- nie może być ani odrobiny żółtka, bo się nie uda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz