PRZEPIS NA IDEALNĄ BEZĘ, KTÓRA ZAWSZE SIĘ UDAJE. DOSKONAŁA INTERPRETACJA BEZY PAVLOVA. KRÓLOWA BEZOWA

Wypróbowałam już kilka przepisów na bezę, nie wszystkie były doskonałe. Dlatego teraz przedstawiam Wam moją przetestowaną instrukcję na idealną bezę. Jeżeli wykonacie zgodnie z moją propozycją, gwarantuję, że wyjdzie za każdym razem.




 

SKŁADNIKI:
-6 białek
-1 szklanka cukru
-1 łyżka kartoflanki

jajka muszą mieć temperaturę pokojową, a kartoflankę dodajemy na sam koniec

WYKONANIE:
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 25 cm. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, mniej więcej w ciągu 5 minut muszą być ubite (na sztywno). Żółtka nie są przydatne. Na koniec dodajemy kartoflankę, chwilę mieszamy i zaczynamy nakładać na papier formując okrąg z wyżłobieniem na samym środku- w środek będzie nakładany pyszny krem!

Wstawiamy bezę na 7 minut na 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy do 145 stopni i pieczemy przez 1,5 godz. Następnie zmniejszamy na 50 stopni i pieczemy godzinkę. Po tym czasie wyłączamy piec, uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy kilka godzin, aby wysuszył się pod wpływem powolnego zmniejszania się temperatury pieca.  Bardzo dobrze jest piec bezę na noc. Ze względu na czas pieczenia i suszenia.

DOBRE RADY:
Ważne jest aby podczas ubijania białek garnek był suchy, nie może się w nim znajdować ani grama wody. Białka muszą być dobrze oddzielone- nie może być ani odrobiny żółtka, bo się nie uda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz