Przed nami hit! Pyszny biszkopt z adwokatem, śmietanką i białą czekoladą, przełożony dżemem z czarnej porzeczki- zwany kostką alpejską, czy ciastem beskidzkim. W wyniku sobotniej nudy postanowiłam połączyć te dwa ciasta i w taki oto sposób wyszedł mój autorski pomysł. Deser idealny na domowe spotkania przy kawie. W upalne lato można zastąpić mrożoną kawą.
Na początku pieczemy biszkopt z 3 jaj. Jak najprościej odmierzyć proporcje? Przesyłam link (KLIK). Ważne jest, aby biszkopt był ciemny- jest lepszy smak i ładniejsza kompozycja. Odstawiamy do ostudzenia. Na biszkopt kładziemy dżem z czarnej porzeczki.
WYKONANIE KREMU:
Składniki:
masa ajerkoniakowa:
masa ajerkoniakowa:
-śmietana 30% 400ml,
-ajerkoniak 200ml,
-paczka bezików -suchych w środku,
-3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej we wrzątku w 3 łyżkach wody).
masa ze śmietany:
-śmietana 30% 400 ml,
-cukier puder- 3 łyżki,
-2 fixy.
Warstwa z ajerkoniakiem:
Ubijamy śmietankę (400ml), do tego
wlewamy pomału ajerkoniak ciągle mieszając. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę również dokładnie mieszając. Kiedy krem powoli zacznie zastygać, wlewamy pierwszą część kremu na biszkopt i wciskamy połowę naszych bezików. Następnie druga warstwa kremu i pozostała część bezików.
Następnie biała warstwa śmietany:
ubijamy śmietankę 30% (400 ml), następnie cukier puder, fixy. Wlewamy na nasz krem ajerkoniakowy.
ubijamy śmietankę 30% (400 ml), następnie cukier puder, fixy. Wlewamy na nasz krem ajerkoniakowy.
Na wierzch możemy obsypać wiórkami startej białej czekolady.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz