Ciasto Snickers to prawdziwa gratka dla fanów słodyczy. Dużo orzeszków, karmelu i pysznego smaku. Zebrałam kilka pomysłów na wykonanie ciacha i taki oto sposób powstał mój własny przepis na ciasto Snickers.
BISZKOPT:
5 jaj
4 łyżki mąki typ 500
6 łyżek kartoflanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki masła orzechowego
WYKONANIE BISZKOPTU:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Zwykle proszki łączymy razem, i składniki ciekłe też, należy tę regułę zapamiętać. Dlatego też przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, kartoflankę i proszek. Cukier nie, ponieważ nie rozpuściłby się nam tak dobrze, jak dodany do płynnych.
Najważniejsza jest kolejność dodawania składników. Żółtka oddzielamy od białek. Garnek z białkami jest naszą bazą i do niego dodajemy wszystkie składniki. Białka ubijamy dodając porcjami cukier, ubijamy na sztywno. Następnie żółtka-mieszamy, do tego łyżka oleju- ale niekoniecznie. Następnie 2 łyżki masła orzechowego-mieszamy i na koniec składniki sypkie, szybko mieszamy i od razu do piekarnika - na 25 minut.
KREM:
1 śmietana 30%
1/2 lub 1 mascarpone
1 kajmak
1 łyżka cukru pudru
150 g pokruszonych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w pół szklanki wrzącej wody
WYKONANIE KREMU:
Śmietanę ubijamy na sztywno, do tego pozostałe składniki wg kolejności podanej wyżej. Na koniec dodajemy żelatynę, mieszamy i kładziemy szybko na pierwszą część biszkoptu, zostawiamy część kremu na górę, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Na drugi biszkopt wylewamy pozostałą część kremu. Na krem wspaniałą polewę. Wkładamy do lodówki i czekamy, do zastygnięcia.
POLEWA ORZECHOWA:
200 g orzechów (nerkowca, laskowe, ziemne itp.)
pół kostki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
WYKONANIE POLEWY:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Orzechy siekamy, wrzucamy do naszej zalewy. Gdy przestygnie kładziemy na wierzch ciasta, dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz